Hoe goed bewaar en bewaak jij je eigen ID? Jouw identiteit kan worden misbruikt als je niet zorgvuldig omgaat met je identiteitspapieren. Zeker de digitale versies. Uitzendbureau’s vragen om een kopie van je ID kaart, hotels willen een kopie van je ID voor het inchecken, pakketdiensten die je rijbewijs scannen anders krijg je het pakketje niet mee. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen van hoe vaak je ID in handen kan komen van anderen. Daar haken misdadigers handig op in. Identiteitsfraude begint bij het onderscheppen van ID’s die op dat moment digitaal verstuurd worden. Ze worden echt onderschept als ze niet via een goed beveiligd netwerk verstuurd worden. Wist je dat het zo eenvoudig ging?
Identiteitsfraude van frauderen tot zware misdrijven.
Wanneer iemand anders jouw identiteit aanneemt, is dat strafbaar. Er is echter pas sprake van identiteitsfraude wanneer iemand met opzet jouw identiteit gebruikt om een strafbaar feit te plegen. Van frauderen van subsidies tot zware misdrijven. Dit kan voor jou verstrekkende gevolgen hebben, want jouw handtekening, BSN nummer en alle andere NAW gegevens zijn verbonden aan dat strafbare feit. Dus is de vraag: Hoe zuinig ben jij op je pincode en inloggegevens? En maak je gebruik van gratis WiFi netwerken om persoonlijke gegevens te versturen? Zo ja, dan is de kans vrij groot dat jouw gegevens al onderschept zijn. Werken via een goed beveiligd netwerk is zo belangrijk. Niet alleen voor het bedrijf waar je voor werkt, maar ook voor jouw persoonlijk.
Vaak komt een identiteitsfraude pas aan het licht als er boetes komen en contracten of deurwaarders verschijnen over zaken waar je niks van weet. Het kan jou ook overkomen, dus wees alert.
Wat kun je doen om identiteitsfraude tegen te gaan?
Identiteitsfraude is vreselijk, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het bewaren en bewaken van je eigen ID. Doe het zorgvuldig en denk niet, ach, mij overkomt dat toch niet.