Naast mijn baan als Manager Marketing & Communicatie van GKS, WiFi4ALL en Adhetec ben ik ook moeder van 3 kinderen. Toen ze klein waren hield ik bij het oversteken van een straat hun handjes vast en samen keken we van links en rechts. En pas als alles veilig was, mochten ze oversteken. Waarom? Omdat ik wist dat het gevaar niet altijd zichtbaar is. Auto’s kunnen uit het niets opduiken, en een verkeerde inschatting kan grote gevolgen hebben. Door ze te trainen en bewust te maken van de risico’s, gaf ik ze een vaardigheid die hun hele leven meegaat.
Dat geldt ook voor dataveiligheid. Je medewerkers zijn misschien prima in hun werk, maar weten ze hoe ze cybergevaren moeten herkennen? Phisingmails, zwakke wachtwoorden en datalekken lijken misschien onschuldig, totdat het misgaat. Net als bij oversteken geldt: je kunt niet verwachten dat mensen iets goed doen zonder training.
De schijn van veiligheid
Veel bedrijven denken dat hun IT-beveiliging op orde is. Ze hebben een firewall, een antivirusprogramma en sterke wachtwoorden. Maar is dat genoeg? Net als een kind dat voor het eerst alleen oversteekt, kunnen medewerkers onbewust risico’s nemen die de organisatie in gevaar brengen.
Vergelijk het met een druk kruispunt: zonder training en duidelijke richtlijnen wordt de kans op ongelukken veel groter. Onbewuste fouten zijn zo gemaakt, net zoals een kind dat zonder te kijken de straat op rent, klikken medewerkers vaak op onveilige links zonder het te beseffen. Een e-mail die er betrouwbaar uitziet, kan een phisingaanval zijn. En je weet, zonder de juiste kennis trapt iemand erin. Misschien heb je het zelf wel eens aan de hand gehad of ervaar je nu een vals gevoel van veiligheid. Denk je echt dat een wachtwoord van ‘Welkom123’ voldoende is? Nee dus, dat is hetzelfde als oversteken zonder te kijken.
Trainen = beschermen
Hoe leerde ik mijn kinderen veilig oversteken? Door het vaak samen te doen en ze bewust te maken van de gevaren. Zo werkt het ook met dataveiligheid. Een eenmalige waarschuwing is niet genoeg; regelmatige training en herhaling zorgen ervoor dat medewerkers de risico’s herkennen en juist handelen. Een online trainingspakket maakt dit eenvoudig en effectief:
Je wil juist bewustwording creëren. Medewerkers moeten leren hoe cybercriminelen te werk gaan en welke signalen ze moeten herkennen. Net zoals mijn kinderen leerden wachten bij een stoplicht, moeten medewerkers leren hoe ze Phishingmails herkennen en veilig wachtwoorden beheren. We zien en ervaren allemaal dat de digitale wereld snel verandert, maar door regelmatige updates te draaien en training kun je ervoor zorgen dat binnen jouw bedrijf de kennis van dataveiligheid actueel blijft.
IT-beheer voor het MKB speelt hierin een belangrijke rol: door de juiste ondersteuning en tools kunnen medewerkers veilig en efficiënt blijven werken. En als je je afvraagt of zo’n online training saaie theorie is? Dan is het antwoord: Nee, het zijn interactieve trainingen die aansluiten bij de dagelijkse praktijk.
Geen tijd te verliezen! Train je team voor meer dataveiligheid
k zou mijn kinderen nooit zonder training een straat laten oversteken. Waarom zou jij je medewerkers dan zonder training het digitale verkeer insturen? De risico’s zijn enorm, en de gevolgen kunnen desastreus zijn. Datalekken, boetes en imagoschade liggen op de loer. Maar het goede nieuws is: je kunt er iets aan doen!
Zorg dat jouw team wél weet hoe ze veilig oversteken in de digitale wereld. Start vandaag nog met een online security training en voorkom ongelukken. Want veiligheid – zowel op straat als online – begint bij training!
Wil je meer weten over onze online trainingsmodules? Mail of bel ons. Als IT specialist helpen we je graag aan meer dataveiligheid, met trainingen die aansluiten bij jouw organisatie.