Als ik terugdenk aan het moment dat mijn oudste zoon voor het eerst voetbalde vond hij het lastig om goed te leren paasen. In het begin was het lastig: te hard, te zacht of recht voor de voeten van de tegenstander. Maar met oefenen werd hij steeds beter. Hij leerde wanneer je moet paasen, met welke kracht en waar zijn teamgenoten stonden. Waarom? Omdat hij wist dat een goed geplaatste paas het verschil kan maken tussen balbezit en balverlies. Door te trainen en bewust te worden van de juiste technieken, ontwikkelde hij een vaardigheid die zijn spel verbeterde.
Zwakke wachtwoorden lijken prima te werken, totdat het misgaat
Dat geldt ook van dataveiligheid. Jij en je medewerkers zijn prima in hun werk, maar weet iedereen ook hoe ze cybergevaren moeten herkennen? Phisingmails, zwakke wachtwoorden en datalekken lijken misschien onschuldig en ver van je bedshow, totdat het misgaat. Net als bij voetbal geldt: je kunt niet verwachten dat mensen iets goed doen zonder training.
Is een antivirusprogramma genoeg?
De schijn van veiligheid is dat veel bedrijven denken dat hun IT-beveiliging op orde is. Ze hebben een firewall, een antivirusprogramma en hopelijk sterke wachtwoorden, maar is dat genoeg? Net als een voetbalspeler die denkt dat hij een perfecte paas geeft zonder te checken of een tegenstander ertussen staat, kunnen medewerkers onbewust fouten maken die de organisatie in gevaar brengen. Vergelijk het met een voetbalwedstrijd: zonder training en duidelijke strategieën wordt de kans op balverlies veel groter.
Als data security specialist helpen we organisaties om verder te kijken dan de basis. Want échte veiligheid vraagt om bewustwording, training en een goed doordachte aanpak.
4o
Het kan zomaar foute boel zijn
Net zoals paasen zonder te kijken waardoor het team de bal kwijt raakt, zo klikken medewerkers op een onveilige link of downloaden ze iets van internet. Een e-mail die er betrouwbaar uitziet, kan een phisingaanval zijn. Als je niet weet waar je op moet letten dan trapt iemand daar zo in. En laten we vooral de eenvoudige wachtwoorden niet vergeten, die vaak ook nog voor meerdere systemen worden gebruikt. Het is als de bal aan de tegenspeler geven.
Leer de risico’s herkennen
Dus hoe leer je een goede paas te geven? Door het vaak te doen, te herhalen en inzicht te krijgen in het spel. Zo werkt het ook met dataveiligheid. Een eenmalige waarschuwing is niet genoeg; regelmatige training en herhaling zorgen ervoor dat medewerkers de risico’s herkennen en juist handelen. Een online trainingspakket maakt dit eenvoudig en effectief, want medewerkers leren hoe cybercriminelen werken en leren welke signalen ze moeten herkennen. Met een digitale wereld die snel verandert zijn regelmatige updates en herhaling van kennis noodzakelijk. Leer je medewerkers en jezelf met een interactieve training hoe je de dataveiligheid vergroot.
Stuur je medewerkers niet zonder training het digitale speelveld op
Je zou een onervaren speler toch ook niet zomaar het veld opsturen zonder training, toch? Waarom zou je je medewerkers dan zonder training het digitale speelveld opsturen? De risico’s zijn tegenwoordig enorm en de gevolgen kunnen desastreus zijn voor je bedrijfsvoering en je klanten. En dan heb ik het nog geen eens over de imagoschade. Maar het goede nieuws is: je kunt er iets aan doen!
Veiligheid – zowel op het veld als online – begint bij training
Zorg dat jouw team wel weet hoe ze veilig kunnen spelen in de digitale wereld. Start vandaag nog met een online data security training en voorkom dat je organisatie buitenspel wordt gezet, want veiligheid, zowel op het veld als online, begint bij training! Weet je niet hoe je dit kan regelen? Mail of bel ons, want we staan voor veilig werken. We helpen je graag.